Niämelä. Iha itte. Jari Niemelä seuraa maailman menoa Tampereen horisontista

Kauanko Stora Enso jatkaa lapsityövoimalla Pakistanissa?

Uusi Suomi kirjoitti juuri kuinka Stora Enson 35-prosenttisesti omistama pakistanilaisyhtiö käyttää edelleenkin lapsityövoimaa. Financial Times -lehti kirjoitti asiasta viimeksi sunnuntaina. Kun masentava asia tuli ilmi vuosi sitten, silloinen Storan toimitusjohtaja puhui vakavalla naamalla yhtiön sidosryhmille, kuinka ”meidän on pureuduttava ongelmaan syvemmälle ja ymmärrettävä niitä syitä, joiden vuoksi lapset osallistuvat jätepaperin keräämiseen tai auttavat perhettään vehnäpellolla”.

Onko pureuduttu? Ehkä ripauksen verran. Metsäjätin nykyinen toimitusjohtaja sanoo Financial Timesille, että pakistanilaisyhtiön leivistä on löydetty 640 työtä tekevää lasta, joista 125 on nyt laitettu kouluun ja korvauksia maksettu vanhemmille. Jalomielisesti tehty. 515 lasta siis puskee edelleenkin pitkää päivää Bulleh Shah -yhtiössä.

Storan entinen pomo puhui vastuullisuudesta ja pakistanilaisen yhteiskunnallisen muutoksen aikaan saamisesta. Näinköhän Stora Enso lähti hyväntekijäksi ostaessaan reilun kolmasosan yhtiöstä? Yritystoiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa, kuten myös sijoituksen on määrä kartuttaa sijoitettua pääomaa. Tästä vinkkelistä katsottuna suomalaisyhtiö tuskin osti Bulleh Shahia lopettaakseen lapsityövoiman käytön. Tiesikö yhtiön johto tästä työvoimaorjuudesta kaupantekohetkellä vai ei, on hämärän peitossa. Jos tiesi, se vaikeni visusti. Ainakin vuonna 2012 yhtiö oli tietoinen alihankkijayrityksensä lapsityövoimasta. Mitään ei kuitenkaan tehty.

Mikä suuryhtiöitä Pakistanin kaltaisissa maassa houkuttaa? Halpa työvoima, josta varsin usein osa on valitettavasti lapsia ja alaikäisiä nuoria. He tekevät lisäksi ylipitkää päivää arvatenkin sikamaisella liksalla, usein vielä kamalissa työoloissa. Niin tekevät tietysti aikuisetkin. Ei ihme, että halpatyövoiman maihin kyörätään edelleenkin pääomia ja tuotantoa. Maailma ummistaa silmänsä.

Jos Storan kaltaiset suuryhtiöt tosissaan kantaisivat globaalia yhteiskuntavastuutaan, ne laittaisivat Pakistanin kaltaisissa halpamaissa työolot uusiksi ja lopettaisivat ennen kaikkea lapsityövoiman käytön. Ja teettäisivät silti tavaraa länteen suurella voitolla. Isänmaallisimman teon tekisivät, jos pitäisivät tuotannon länsimaissa, meikäläisittäin katsottuna mieluiten tietysti Suomessa.

Ruotsalainen eläkerahasto AP7, Stora Enson entinen suuromistaja, teki aivan oikein myydessään viime joulukuussa Stora Enson omistuksensa pois ja asettaessaan yhtiön mustalle listalleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat